НАД 600 УЧАСТНИЦИ ОТ 10 ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ НА 53. МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ“

Атрактивна и фокусирана върху съвременната европейска сцена програма ще предложи програмата на 53-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Тя беше представена на пресконференция от директора на фестивала Ива Чавдарова. На нея присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметът по Хуманитарни дейности Иван Григоров и директорът на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.
Г-н Стоилов подчерта че Международният фестивал „Мартенски музикални дни“ остава едно от най-знаковите събития в културния живот на града, и че има ключово място в контекста на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 година. Кметът заяви, че целта на тазгодишния фестивал е да надгражда постигнатото в предишните негови издания и да привлече за поредна година вниманието на ценителите.
Директорът на фестивала, Ива Чавдарова, добави че 53-тото издание на „Мартенски музикални дни“ е продължение на изключително успешната за Русе в културно отношение 2012 година. Тя заяви, че фестивалът винаги е бил лидер и образец на висок артистичен стандарт. По думите й, двуседмичният фестивален маратон, който за пореден път ще превърне Русе в музикалната столица на България, е един от най-сериозните аргументи в кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019.
Програмата на фестивала през 2013г. има изключително широк жанров характер - от барока до съвременна музика и джаза. В нея са включени 20 концерта и оперни спектакли, 7 оркестрови и симфонични програми, 7 ансамблови проекта, 3 рецитала и 12 международни продукции. Световноизвестни артисти от 10 страни на Европа ще се представят на русенската музикална сцена.
Една от водещите теми на тазгодишното издание на фестивала е „Гласове от Европейската сцена“. Публиката ще има възможност да се наслади на изпълненията на седем големи европейски състава.
Освен, че е един от най-популярните форуми в областта на музикалното изкуство у нас, „Мартенски музикални дни“ е и място за срещи на хора от различни поколения. Другата водеща тема на фестивала се нарича „Необикновени срещи“ и в нея са включени проектите „Братя Владигерови & Приятели“ и „Духът на Русия IV“ (серия от 4 концерта с участието на световно известни ансамбли и артисти като Москвоският симфоничен оркестър, Струнен квартет „Кус“, Л. Ангелов, П. Мангова, А. Князев, Н. Пришепенко, Андрей Пушкарьов, Адриен Перушон и в. Серафимова). Концертите под мотото „Духът на Русия“, ще предложат на публиката прочути произведения на руски композитори.
Проектът на двамата внуци на Панчо Владигеров, джаз музикантите Александър и Константин Владигерови, е подготвен специално за фестивала в Русе, със съдействието на австрийския посланик в България Н.Пр. Герхард Райвегер.
Сред другите акценти в програмата са гостуването на най-добрия бароков ансамбъл в света „Il Giardino Armonico“, Необикновената среща между Вивалди и Пиацола в програмата на Литовския камерен оркестър, концерта на Емил Табаков, Светлин Русев и Франсоа Салк и срещата с големия майстор на флейтата Патрик Галоа.
Фестивалните дебюти включват 15-годишният цигулар Елин Колев и австрийското трио „Егнер“.
Програмата на „Мартенски музикални дни“ тази година е и изключително богата на годишнини. Ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на Джузепе Верди с дългоочакваната премиера „Фалстаф“ на Русенската опера (диригент Росен Гергов) и Рихард Вагнер, 140 години от рождението на Сергей Рахманинов, 80 години от рождението на проф.Васил Арнаудов и 20 години от създаването на Хор „Проф.Васил Арнаудов“ – Русе.
В паралелната програма на фестивала са включени майсторски класове по цигулка, флейта и пиано и две изложби.
53-тото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде открито на 16 март, с концерт на Букурещката филхармония „Дж. Енеску“ и Минчо Минчев, а финалът ще бъде поставен на 31 март, с изпълнение на Русенската филхармония, хор „Дунавски звуци“, Георги Димитров и триумфалните акорди на „Химна на нациите“ от Джузепе Верди.
Повече за програмата и участниците във фестивала можете да научите на официалния сайт на събитието:
http://www.marchmusicdays.eu/index.php?lang=bg
 


Версия за печатВерсия за печат | 26-02-2013, 16:18:00
 Нови галерии
Общински съветници 2015 - 2019 г
Общински съветници - мандат 2011-2015
1-ви Май 2007 г.


 Популярни документи
Приемане на Правилник за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация
Предложения за 36-то заседание на Общински съвет - Русе, което ще се проведе на 19.07.2018 г.
Протокол 35 ОТ ТРИДЕСЕТ И ПЕТОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-РУСЕ Проведено на 21 юни 2018 година, начало 09:00 часа
Приемане на Наредба за изменение на Наредба № 16 на Общински съвет – Русе за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе
Предложения за 35-то заседание на Общински съвет - Русе, което ще се поведе на 21.06.2018 г.

 Нови връзки
Вестник УТРО
Вестник БРЯГ
Ен Ер Джи Софт ЕООД
„ЩАЙНЕР ЕЛЕКТРОНИК” ЕООД
„СЕТ ПИСИБИ Технолоджи” ООД