ЧЕШКИЯТ ЦЕНТЪР КАНИ ОБЩИНА РУСЕ КАТО ПАРТНЬОР ПО КУЛТУРНИ ПРОЕКТИ

Директорката на Чешкия център в София – Катерина Хуртаева и Маргарита Руменова – експерт програми и проекти в центъра гостуваха днес в Русе. Те се срещнаха с директора на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и обсъдиха възможности за сътрудничество между Община Русе и Чешкия център.
От центъра презентираха два проекта, по които заявиха желание да работят с Общината. Първата инициатива е международният европейски проект „Нощта на литературата“, който през 2013г. ще се проведе за втори път в България. Целта на събитието е публиката да се запознае със съвременната чуждестранна литература. В рамките на проекта се организират публични четения на нетрадиционни обществени места.
Вторият проект на Чешкия център е свързан с отбелязването на 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий. Идеята е чрез нетрадиционни прояви, като работилница за комикси, графити, колоездачна обиколка и тематични творчески работилници, да се привлече вниманието на младите хора към делото на създателите на славянската писменост.
Г-жа Петрова засвидетелства интереса на Община Русе към съвместна работа с Чешкия център и заяви готовност за партньорство по представените проекти. Тя потърси съдействие от гостите, за установяване на контакт с екипа, който подготвя кандидатурата на чешкия град Пилзен за Европейска столица на културата през 2015г., с цел споделяне на добри практики. От Чешкия център се ангажираха да съдействат за връзка между русенския и пилзенския екипи, ангажирани с организацията на участието на двата града в престижната надпревара.
 


Версия за печатВерсия за печат | 25-02-2013, 17:07:00
 Нови галерии
Общински съветници 2015 - 2019 г
Общински съветници - мандат 2011-2015
1-ви Май 2007 г.


 Популярни документи
Приемане на Наредба за изменение на Наредба № 1 на Общински съвет – Русе за общинската собственост
Приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социални жилища”
Правилник за изменение и допълнение на Правилник за устройството и дейността на Център за подкрепа на личностното развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество – Русе
Предложения за 32-то заседание на Общински съвет - Русе, което ще се проведе на 22.03.2018 г.
Приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за финансово подпомагане на русенски спортни клубове и спортни дейности в Община Русе

 Нови връзки
Вестник УТРО
Вестник БРЯГ
Ен Ер Джи Софт ЕООД
„ЩАЙНЕР ЕЛЕКТРОНИК” ЕООД
„СЕТ ПИСИБИ Технолоджи” ООД